Σύμβολα στη Λογοτεχνία. Η Μητρόπολη.

Η κυψέλη με το πολύβουο και ετερόκλητο πλήθος. Το κέντρο των οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών εξελίξεων. Η Μητρόπολη στη λογοτεχνία παριστάνεται συχνά σα μία μυστηριακή δύναμη που μπορεί να παγιδεύσει, να προκαλέσει σύγχυση ή ακόμη και να καταστρέψει τις ανθρώπινες ζωές.

Φωτιά. Στις μπαλζακικές Χαμένες Ψευδαισθήσεις ο φιλόδοξος νέος έλκεται από τη λάμψη της μεγαλούπολης. Εκεί πιστεύει ότι θα πραγματώσει τα πιο τρελά του όνειρα. Δίχως όμως να το καταλάβει καίγεται. Γίνεται βορά στις ορέξεις ενός γιγαντιαίου και απρόσωπου μηχανισμού.

Αίνιγμα. Η  Metropole του Ούγγρου συγγραφέα Ferenc Karinthy περιγράφει την τεράστια πόλη σαν ένα άλυτο γρίφο, ένα λαβύρινθο που ενώ συνεχώς νομίζεις ότι πλησιάζεις την έξοδο όλο και απομακρύνεσαι από αυτήν. Έχεις χαθεί. Κάθε σου προσπάθεια να αποκωδικοποιήσεις την οργάνωση του αστικού βίου είναι καταδικασμένη.

Χάος. Κόσμος που μετακινείται αενάως προς κάθε κατεύθυνση, σκηνικά που αλλάζουν διαρκώς, επιχειρήσεις που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνία και ύστερα από λίγο κλείνουν. Στο Πλήθος του  Αντρέα Φραγκιά η Μητρόπολη είναι χαοτική, ασταθής,  πολυδαίδαλη.

Advertisements
This entry was posted in σύμβολα στη λογοτεχνία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s